Om je ondernemershart te volgen, moet je keuzes maken

Geschreven door Geert Sol op 10 maart 2021

Om je ondernemershart te volgen, moet je keuzes maken

Daar sta je. Aan het begin van je carrière of al een eind op weg. En dan komt er ineens een gigantische, niet te onderdrukken ondernemersprikkel vrij. Je voelt passie en energie, een droom die je graag wilt verwezenlijken. Misschien twijfel je. Je kunt het nog niet vastpakken en je gaat over tot de orde van de dag. Je kiest voor de veilige en vertrouwde route, net zoals vandaag is en morgen zou zijn. Je weet wat je hebt. Bij ondernemen is ten slotte 1 ding zeker: het is vaak onzeker.

Durf jij de stap te zetten?

Toch blijft het gevoel kriebelen. Je durft dé stap nog net niet te zetten. ‘Dromen, denken en doen’ is mooi gezegd, maar het ‘durven doen’ is van een heel ander kaliber. Dan gaat het om heel dicht bij jezelf blijven, je hart openen, geloven in jezelf en keuzes maken om vanuit ondernemerspassie aan de slag te gaan.  

De beklimming

Ondernemen is topsport. Het is zoiets als het beklimmen van een berg op je racefiets, ‘de reus van de Provence’ de Mont Ventoux. Onderaan de voet van deze reuzeklim is de stip aan de horizon met het weerstation bovenop de berg goed zichtbaar. Soms scherp bij mooi weer, maar binnen een mum van tijd grillig door onverwachte (onweers)buien. Soms liefelijk en dan weer grauw. Wat zou het een intens gevoel geven als je de top van de berg zou bereiken.

Toch is de weg ernaartoe lastig. Eerst vanwege het bos aan de voet van de Mont Ventoux; je weet totaal niet waar je precies zit. Onzekerheid over wat komen gaat en het nog niet zichtbaar hebben van waar je naartoe wilt. Als wielrenner kom je echt uit je comfortzone en de onzekerheid overheerst. Je lichaam is van slag en je moet hard aan het werk. De vraag rijst: ga ik door of stop ik ermee? Geloof ik erin? Stamp ik door om het einddoel te halen?

Keuzes maken

Uiteindelijk kom je het bos door en bij Chalet Reynard zie je het eindpunt: de top van de berg. Zien en geloven zijn 2 kernelementen die je nog wel helder hebt op dat moment. Doen daarentegen… Je hebt nog 6 kilometer door het maanlandschap van de Mont Ventoux te gaan om te komen waar je wilt komen. Je weet waar je vandaan komt en je ziet waar je naartoe wilt. Maar, als je het ziet dan vraag je je af hoe je er daadwerkelijk komt.

Je kunt daarvoor maar 1 ding doen: opstappen om uiteindelijk dichterbij jouw doel te komen. Stevig door je pijngrens heengaan om je doel te bereiken. Op de top van de berg kijk je naar de route die je hebt ondernomen. Je kijkt terug op de onzekerheid die je hebt doorgemaakt, de pijn die je hebt gevoeld en het totaal uit balans zijn. Maar het was het waard! Op de top kun je genieten van het prachtige uitzicht en de overwinning die je op jezelf hebt behaald.

Dromen, denken, durven en doen

Het openen van je ondernemershart is gelijk aan het beklimmen van de Mont Ventoux. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wat zijn mijn kernwaarden en kernkwaliteiten? Waar wil ik naartoe? Wat heb ik nodig om daar te komen? Zomaar een aantal vragen die bij het opstarten van je onderneming of startup naar voren komen. Dit vraagt om dromen, denken, durven en doen. Het is de moeite waard om de beklimming aan te gaan om jouw stip aan de horizon scherp te krijgen en je doel te bereiken.

Een ondernemend aanbod

Ben jij die ondernemer of wil je je ondernemersvaardigheden verder ontwikkelen? Meld je dan nu aan voor de training: ‘Hoe start ik mijn onderneming?’. Vanuit jouw ondernemerschapswaarden gaan we samen aan de slag met het uitwerken van een sterk businessconcept. Het resultaat? Je ontplooit je ondernemerschapstalent in of richting een eigen onderneming.

Deze training is speciaal ontwikkeld voor ondernemende professionals en (startende) ondernemers die persoonlijk ondernemerschap willen omzetten in een toekomstbestendige onderneming. Deze training is ook geschikt voor ervaren ondernemers die een startup willen vormgeven richting een toekomstbestendig businessmodel.

Meer weten?

Ook genieten van het uitzicht op de top? Volg de training ‘Hoe start ik mijn onderneming?’ en maak het mee. Wil je meer weten over deze training? Neem contact op met Geert Sol.

Om je ondernemershart te volgen, moet je keuzes maken