Geschreven door Gijs Visser op 02 maart 2021

Stressvolle situaties? Zo pak je ze aan

Corona raakt ons allemaal. Hoe precies is natuurlijk voor iedereen anders. Maar de meesten ervaren stress en druk. Ken jij ook stressvolle situaties binnen je leven, werk, familiebedrijf of onderneming? En wil je daar wat aan doen? Lees dan snel verder.

Automatisch en onbewust

Binnen de luchtvaart kennen we de automatische piloot. Een groot deel van de tijd vliegt het toestel op de automatische piloot. Wij als mensen doen ook veel op de ‘automatische piloot’. Denk maar eens aan lezen. We denken er niet meer bij na, het gaat automatisch en ‘onbewust’.

Net zoals leren lezen, hebben we ook leren omgaan met verschillende situaties. Denk aan stresssituaties, conflicten of ruzies. Maar ook hoe we liefde en aandacht kunnen geven. We nemen dat over van onze ouders en passen die manier eigenlijk de rest van ons leven toe. Onbewust.

Bewust van onbewuste patronen

Dat ‘leven op de automatische piloot’ kom je in veel situaties tegen. In relaties met anderen, binnen je familie of familiebedrijf, of bijvoorbeeld op je werk. En let er maar eens op, het gebeurt vooral als de druk toeneemt of de dingen niet gaan zoals je graag zou willen.

Het is dus lastig om uit die automatische patronen te komen. Wat helpt, is om je dan weer bewust te worden van de onbewuste patronen die je je hebt aangeleerd. Ga je maar door en door? En sta je nooit stil bij waarom je de dingen doet zoals je ze doet? Dan is het bijna onmogelijk om tot een oplossing te komen. Maar met vallen en opstaan lukt je dat steeds beter.

Denk maar weer eens aan het vliegtuig. Wanneer het toestel op de automatische piloot vliegt, kan hij niet van koers wijzigen. Maar wat nou als er een ander vliegtuig tegemoet komt? Dan gaat het mis. Er wordt niet ingegrepen, dus het kan helemaal fout gaan.

Alarmbellen

Zo werkt het ook bij ons als mens. Als het even allemaal niet gaat zoals je wilt, dan is het van groot belang om je bewust te worden van jezelf en wat je voelt. Bij apparaten gaan de alarmen af. Maar ook wij krijgen signalen als het mis dreigt te gaan. Stress voel je namelijk in je lichaam. Je krijgt hoofdpijn, slaapt slecht, je voelt je depressief of onrustig, blijft hangen in boosheid, enzovoorts.

Herken jouw signalen

Ons advies? Negeer die signalen en alarmbellen niet. Neem ze waar. Dat is namelijk de eerste stap naar duurzame verbetering. Iets te abstract? Dan kunnen de volgende vragen je helpen om mogelijke automatismen en patronen te ontdekken:

  • Wat voel ik en mag dat gevoel er zijn van mezelf?
  • In welke situaties heb ik dit eerder gemaakt?
  • Hoe ben ik er toen mee omgegaan?
  • Wat heb ik van mijn ouders meegekregen?
  • Hoe geef ik nu nog steeds gevolg aan die boodschap? 

Meer weten?

Ervaar jij ook stress en druk? En wil je daarmee aan de slag? Neem dan contact op met Gijs Visser voor meer informatie.

Stressvolle situaties? Zo pak je ze aan