Geschreven door onbekend op 17 februari 2021

Wat was je drive?

Dacht je een goede keus te hebben gemaakt om agrarisch ondernemer te worden, beginnen ‘ze’ je het aan alle kanten lastig te maken. De meeste jonge ondernemers noemen het vrije ondernemerschap en het werken in de natuur het grote voorrecht van boer zijn. Maar wat blijft daarvan over als ‘ze’ je aan de ketting leggen?

Met je kont op een bult vermogen

Het wordt voor agrarisch ondernemers steeds lastiger om te boeren. Denk bijvoorbeeld aan de beperkingen ten aanzien van middelen gebruik in de akkerbouw, regels ten aanzien van stikstof en fosfaat in de veehouderij. Corrigeren lukt haast niet en je houdt je hart vast voor hoe het gaat aflopen. Je zit dan misschien met je kont op een bult vermogen, maar eigenlijk mag er niets fout gaan want dan kom je tekort.

Ondertussen is de grond zo duur dat uitbreiden financieel in veel gevallen niet meer kan. Zeker niet als je net het bedrijf hebt overgenomen met een financiering die zo hoog is dat je de eerste 10 jaar geen kant op kunt. Leve het boeren in Nederland!

Wat was je drive?

Natuurlijk, ‘ze’ maken je het niet makkelijk en het ene onheil volgt het andere op. En dan proberen ‘ze’ je ook nog eens neer te zetten als milieucrimineel. Je zou er moedeloos van worden. Het helpt je alleen niet om in de slachtofferrol te kruipen.
Denk eens terug aan het moment waarop je besloot om agrarisch ondernemer te worden. Wat waren toen je drive en motivatie? En is die drive er nog steeds of moet het een nieuwe impuls krijgen?

Als je destijds bewust je keuze hebt gemaakt en van tevoren wist wat de mogelijke gevolgen konden zijn, dan moet je niet klagen. Dan moet je er vol voor gaan. Grijp kansen met beide handen aan, zit er bovenop en probeer het net even beter te doen dan een ander. Ga bedreigen niet uit de weg en zoek naar nieuwe oplossingen. Als je de moed, het lef en het doorzettingsvermogen hebt, dan lukt het je.

Wat als het tegenvalt?

Anders is het als je een heel ander beeld had van het ondernemerschap en het nu toch erg tegenvalt. Je merkt dat je steeds meer moeite hebt om je kop nog omhoog te houden. Dat moet je niet negeren.

Soms helpt het om hier met collega’s of een adviseur in een veilige omgeving over te praten en erachter te komen waar het nu door komt dat de energie eruit lekt. Kun je dat proces stoppen? En omkeren, zodat je weer de uitdaging aan wilt gaan?

In veel gevallen is de passie er namelijk nog wel, maar zit het gewoon even niet mee. Het is dan de kunst om die passie weer op het juiste spoor te krijgen. Of om ‘m misschien wel in te gaan zetten voor iets nieuws. Aan het eind van de tunnel is altijd licht.

Meer weten?

Wil je ook jouw passie weer ontdekken? En eens sparren met de experts van Spoar? Neem dan contact op met Jan Lucas Spijkman. Hij helpt je graag verder.

Wat was je drive?