Ineens moet je je aanpassen

Geschreven door Gijs Visser op 15 maart 2021

Hoe ga je om met tegenslag?

Als ondernemer werk je elke dag met passie aan je bedrijf. Je werkt hard en doet er alles aan om je ambities waar te maken. Maar dan wordt alles anders. De markt verandert of door nieuwe wetten moet je je aanpassen. Hoe ga je om met verandering en tegenslag? Expert Gijs Visser deelt zijn tips.

Dader-slachtoffer-dynamiek

Herken je dat gevoel? Dat wanneer je eindelijk alles op orde denkt te hebben, je je wéér moet aanpassen? De vermoeidheid en je weerstand groeit. Wie of wat maakt het jou zo moeilijk en waarom?

Wanneer we weerstand en tegenslag ontmoeten, reageren we als mens vaak vanuit een dader-slachtoffer-dynamiek. Je voelt je een slachtoffer. Je hebt namelijk niet zelf om deze situatie gevraagd. Je wilt iemand of iets kunnen aanwijzen als een dader, de schuldige. Corona bijvoorbeeld. Corona is alleen niet een vijand die je fysiek kunt vastpakken of naar wie je je verwijten kunt maken. Maar de pandemie kan wel je bedrijf treffen.

Vanuit het slachtofferperspectief wil je iemand de schuld kunnen geven van jouw pijn of verlies. Kun je de overheid verwijten dat je net in de verkeerde branche werkzaam bent in deze coronatijd? Kun je iemand verwijten dat banen verdwijnen vanwege de technologische ontwikkelingen? Kun je de overheid verwijten dat boeren in 2020 anders is dan in 1980? Ja, dat kan.

Ga in gesprek

Of dat in de vorm van een verwijt moet, laten ik even in het midden. Maar soms kan het helpen om het gesprek aan te gaan, vragen te stellen en uit te leggen waar je boos over bent. Maar als jij tegenslagen vanuit de dader-slachtoffer-dynamiek verwerkt, is het nog maar de vraag of de ‘dader’ jouw verlies of pijn minder groot maakt. Dat is meestal namelijk niet zo. Kijk bij teleurstelling en pijn dan ook verder dan de dader-slachtoffer-dynamiek.

Iedereen krijgt een keer in zijn leven te maken met teleurstelling of pijn. Kijk maar naar deze coronacrisis. Het raakt bijna iedere ondernemer. Ga er niet aan voorbij, neem die pijn waar en ga door met leven. Je kunt de schade niet uitbesteden aan een ander. De schade is van jou, niet van iemand anders.

Nieuwe perspectieven

Als we eigenaar worden van onze ongemakken en pijn, levert dat nieuwe perspectieven op. Perspectieven die je helpen om vorm te geven aan de nieuwe situatie. Je hebt namelijk een keuze: blijven wijzen op dat wat je bent verloren of kijken naar hoe je jezelf weer in beweging kunt zetten om verder te kunnen. Dat is zeker niet altijd makkelijk. En je kunt dat ook niet altijd alleen. Maar het is wel het begin van vooruitgang.

Meer weten?

Heb jij ook te maken met tegenslagen of veranderingen? En lukt het je niet om verder te komen? Ik help je graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.

Hoe ga je om met tegenslag?